RIU és un projecte de sis joves músics amb l’objectiu de treballar i revisitar la música popular dels Països Catalans. Per definir el seu so s’han emmirallat en  grups del nou folc europeu i atlàntic tot adaptant-lo a les melodies populars catalanes.

RIU és un grup de folc del Baix Llobregat format al 2010 i amb quatre discs editats: RIU 2011, Amb canya 2013, Abans tot això eren camps 2015 i Delta 2018. Son guanyadors del IV concurs SONS de la Mediterrània i ja han girat per Catalunya, Euskal Herria, Galícia, Cantabria, França, Itàlia i Irlanda en més de 250 concerts.

Delta és el nou disc del grup de música folk RIU. Delta, la quarta lletra de l’abecedari grec, és també l’accident geogràfic produït per l’acumulació de sediments a la desembocadura d’un riu, que transforma i crea nous entorns. Al cap i a la fi, el títol del quart disc de RIU, és una metàfora sobre els pòsits amb els que la tradició impregna la nostra música, i des d’aquests nous entorns, neixen noves sonoritats; amb l’arrel posada en la tradició catalana, en els nostres veïns del mediterrani, però amb atmosferes que miren a harmonies atlàntiques.

Guanyadors del IV Concurs Sons de la Mediterrània i amb més de 250 concerts a les seves esquenes, RIU ha estat capaç de revolucionar l’escena musical folk catalana, amb el seu potent directe gràcies, també, a la professionalitat dels músics i la versatilitat d’espectacles produïts, que els han portat a escenaris de tota la Península Ibèrica, Irlanda, França i Itàlia.  Es destaquen els cartells compartits amb Capercaillie, Milladoiro, la col·laboració, en diversos festivals, amb Ramon Mirabet i el souldout durant dues nits seguides al Festival Tradicionàrius amb l’espectacle RIU360º, una proposta innovadora en so i vídeo, amb projeccions i so 360º que embolcallen l’espectacle i el públic.

Una aposta segura que no decebrà a ningú!

Riu som:

Marta Barbero: violí  i veus //// Iu Boixader: contrabaix //// Ciscu Cardona: guitarra i veu //// Rubén Fajardo: bouzuki //// Xarli Olivé:bateria//// Ricard Ros: uillean pipe, whistles i veus ////Pau Vinyoles: diatònic i veus

Premis i concursos:

Guanyadors del IV Concurs SONS de la Mediterrània, novembre 2011.Premi del jurat al concurs de grups d’Esplugues 2011.
Premi Busker’s Festival a la FiM Vila-Seca, Maig 2011.
Guanyadors del 1er concurs de grups a Solsona, setembre de 2011.
2 nominacions als Premis Enderrock en votació popular, millor grup i millor directe. 
Segons classificats al Proyecto Bígaru del Folkomillas Festival, juny 2012.
Tercers classificats al Concurso Escenario PRAU, juny 2012.
4 nominacions als Premis Enderrock en votació popular, al millor disc per Amb Canya! i al millor tema per Castells, i al millor grup i millor directe.

10è millor disc de folc de l’any per la crítica dels Premis Enderrock amb Abans tot això eren camps. 

Concerts destacats:

Des de la seva creació l’any 2010 RIU ha trepitjat més de 250 escenaris dels Països Catalans, França, Andorra, Itàlia, Galicia i Euskal Herria tot presentant els seus quatre discos i espectacles.

2011: Rubrifolkum presentant disc, FiM Vila-Seca, CAT Maig Folk al CAT, la Plaça del Rei, Desfolca’t de Calaf, Jeudis de Perpignan, FNAC Illa, Busker’s Festival, Sant julià de Lòria, Ballabisaura, Arrela’t, TNT Burdeus, Final Concurs SONS-Fira Mediterrània, FuraFolk de Solsona.

2012: XXVè Tradicionàrius, Final concurs Folkomillas, Final concurs PRAU, Daró Folk, Festacarrer d’Ondara, Karxofarock, Montjuic de nit, FM Etxarri Aranatz, Escola Occitana d’estiu ( França), Fescat Llívia, Plaça del Folk, Comboscuro (Itàlia), Plaça del Rei , Ballabisaura, Presentació d’Amb Canya! i gira per Euskal Herria (Durango, Bermeo, Vitoria i Lleida), Fira Mediterrània de Manresa, Circuit Folc al’Slavia i Ripoll.

2013: XXVIè Tradicionàrius, NAUB1 amb els Laietans i Capvuitada de Gitanes del Vallés, Gira Galega (Santiago: Casa das Crechas i Bar Pampin, Vigo, A Barqueira, Ferrol i Espasante), Carxofada de Sant Boi, Sala BeCool amb Inxa Impro Quartet, II Daró Folk, Printemps de l’Aspre Tuïr ( França), II Cerdanyola Folk, BallaMontornès, Romànic en Viu a Planoles.

2014: Cripta de la Colonia Güell d’Antoni Gaudí, Tradicionàrius a la Sala gran de l’Auditori de Barcelona compartint escenari amb el grup escocès Capercaillie dins el concert Escòcia & Catalunya camí de la Llibertat Musical, al Moll de la Fusta amb Milladoiro, a Itàlia al Piemont St Lucio de Comboscuro al Rumiage de Setembre.

2015: Cal Ninyo, presentant disc, Daró Folk, Cornamusam, Desfolca’t, Colonia Güell, Sala El Cau de Tarragona, Irish Tour: Rodens Bar Doneghal, Bennigans Pub Derry, Eargail Arts Festival de Doneghal, La Garriga, Plaça del Folk, Prats de Lluçanès, Castellbisbal, Festival Altaveu,  Festival Tocatí de Verona, Petits Camaleons, FIMPT de VIlanova i la Geltrú, Fira Mediterrania de Manresa, Arrela’t d’Esplugues.

2016: Capellades, RIU simfònic a Can Massallera amb l’orquestra A4Cordes, Cabrera de Mar, FMA de Sant Boi, RIU360º la Colonia Güell, Argentona, Ribes de Fresser, Les Santes de Mataró, L’Emplaça’t de Cabrera , El Prat de Llobregat i la Plaça del Rei.

2017: RIU360º al Tradicionàrius, Kursaal de Manresa, Auditori de Sant Martí, Berga, Roca Umbert de Granollers, Piera, Vilafranca del Penedès, La Imaginada Tarragona, Ribera de Cardós, Lleida, Saba! Espectacle inaugural Fira Mediterrania de Manresa, ImPurissima Sant Boi.

2018: XXXI Tradicionarius, Sonaprop de Llorenç del Penedès, presentació Delta a Cal Ninyo, CC Albareda, Capdepera Mallorca, Cornamusam d’Olot, Transcatalonia amb la Coral la Vall de Sant Climent, Blanes, Emplaça’t de Cabrera de Mar, Sant Just, Festival Trama, Plaça del Folk, Sant Joan a Mallorca, MMVV de Vic al Clot dels Romans, Sala Apolo amb Anxo Lorenzo.

2019: 25è aniversari del CAT, Perquè balli tothom amb l’Esbart Sant Cugat a l’Auditori de Sant Cugat, Fira de Bruixes de Cabrera de Mar, SCE la Lira, Desfolca’t de Calaf, Festa Major d’Esplugues, Festival Tradidanças a Portugal, Festa Major de Granollers, Aitzina Folk a Vitoria.

2020: 33è Tradicionàrius, RIUx360 al Rubrifolkum, Sant Boi SONA, Ateneu de Sant Cugat, CC Bellvitge Gornal, Musiques Tranquiles de Mataró.

La Crítica:

La maniobra de RIU podria córrer el risc de quedar-se en l’àmbit d’allò anecdòtic però el transcendeix per la qualitat amb la qual es factura i la formidable convicció amb què es serveix. Una qualitat i una convicció que atropellen qualsevol mena de prejudici i desborden els límits de la mateixa proposta per deixar-la en camp obert, amb tot el camí per córrer.Josep Vicent Frechina, Revista Caramella 2011.

 Hermosa colección de piezas tradicionales de origen catalan tapizadas de aires irlandeses.Un trabajo de muy agradable escucha y prometedor futuro para estos catalanes con un pie en los balls de gegants y otro en los reels.”Federicho Francesc, Revista Interfolk 2011.

 El jurat del premi SONS va valorar la proposta fresca i renovadora de RIU oferint mitja hora carregada d’intensitat a l’envelat de la Taverna de la Fira Mediterrània de Manresa. Jordi Marti, Enderrock 202.

 Amb Canya! és un disc que per la seva formació i els arranjaments és únic als Països Catalans. La banda, si bé és més pròpia de al musica celta que de les nostres formacions, demostra un coneixement del nostre repertori, i un gust exquisit per a la reproposta que podem copsar al llarg del disc. Amb Canya! resulta un disc per a ments obertes i al qual se li pronostica un gran recorregut per fer.Dani Alvarez, Revista Caramella 2013.

 L’Amb Canya! suposa un pas ferm en la seva trajectòria i les col·laboracions de categoria d’en Jordi Fabregas, l’Artur Blasco, en Carles Belda, en Josep Maria Ribelles i els Borniots Tqt fan d’aquest disc una trobada folk intergeneracional. RIU factura un so impetuós i acústic, jove i ben arrelat

Jordi Marti, Enderrock 206, 2013.

RIU 360º:

L’any 2016 estrenen l’espectacle RIU360º una experiència sonora i visual a 360º graus. Un concert on el públic es veu envoltat d’altaveus, projeccions i una orquestra de corda. Al gener de 2017 RIU360º va omplir dos passis al 30è Tradicionàrius fent sold-out en les dues sessions.

Que en va dir la premsa:

“RIU 360º explora les possibilitats de dur el so directe més enllà de la disposició habitual i unidireccional. Però, amics, no busca l’espectacularitat ni l’impacte –com s’acostuma a fer en aquesta mena d’experiments sonològics–, sinó que juga a fons la carta de la subtilesa. Una carta idònia per a una proposta com la de RIU, que té en el caliu acústic un dels seus trets definitoris. El resultat és un efecte semblant al de passejar per un bosc ple de vent, cants d’ocells, rierols… Les projeccions a banda i banda alternant moviments vegetals i moviments aquàtics reforçen encara més la sensació de placidesa.” Jordi Martí, Enderrock, gener 2017.

RIU360º va ser un còctel explosiu preparat amb la delicadesa i genuïnitat de la música folk, però és que a més va ser una experiència musical innovadora, moderna i trencadora que només es pot fer amb èxit si es fa a la perfecció. La tècnica, de vegades, no és el més important, però sense una tècnica deliciosa i perfectament depurada amb anys i anys d’esforç, no es pot arribar a fer quelcom com el concert que va fer RIU. Samuel Martínez, La Tornada febrer 2017.

Un espectacle innovador, diferent, sorprenent, relaxant, nostrat i senyorial. Ens precipitem a banyar-nos al riu entre mazurques que fan tancar els ulls transportant els cossos al mig de la Plaça, mentre sonoritats de la Dharma llauren els Segadors. Claudia Viladrich, Versos.cat, febrer 2017.

Un dels moments més sorprenents i més especials va ser quan, plegats amb l’Orquestra, van tocar “Matí de Solsona”, amb una guitarra hexafònica. Una guitarra de sis cordes, que feia sonar cada corda per un altaveu diferent i que, màgicament, ens envoltava amb els seus acords. Xus Mas, Parlant de Detalls 2017.

 

Col·laboracions destacades:

RIU + Capercaillie Auditori de Barcelona.Vem compartir tres peces amb el grup escocès Capercaille amb l’Auditori de Barcelona ple amb el Escòcia&Catalunya camí de la llibertat musical.

Vídeos: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/la-sonora/escocia-i-catalunya/video/5301312/

TRI TRAD amb Balkan Alien Sound.Espectacle que combina les tradicions musicals d’Irlanda, Catalunya i els Balcans, estrenat a l’Eargail Arts Festival de Donegal.

Vídeo:

 

Ramon Mirabet feat RIU

Tres peces conjuntes gravades en vídeo i tocades en directes del Ramon Mirabet, a l’Apolo, al Bona nit Barcelona, al Music Hall i al Poble Espanyol.

Vídeos projecte:

Directe:

Al Ball sense un badall -Corals infantils de la Coral Renaixença: Producció conjunta de la cantata de Guida Sellarès amb les corals infantils de la Coral Renaixença, tota una experiència molt enriquidora.

 RIU simfònic amb l’orquestra A4cordes: Concert de la Candelera 2016, organitzat per Omnium Cultural Sant Boi. Can Massallera ple amb 380 localitats exhaurides.

RIU amb Animal.Col·laboració al segon disc del grup Animal 2018.